Berenang atau Sauna dahulu?

Mana Yang Pertama: Berenang dahulu atau Sauna dahulu?

Berenang atau sauna dahulu? Anda mungkin belum menikmati sauna lagi jika anda tidak pasti cara yang betul untuk menggunakannya. Jika persoalan utama dalam fikiran anda ialah sama ada anda perlu bersauna sebelum atau selepas berenang, berita baiknya ialah tiada betul atau salah.

Berenang Dahulu

Melakukan sauna selepas anda berenang boleh menjadi perkara yang anda perlukan untuk berehat. Oleh hal yang demikian, setelah melakukan pusingan anda terlebih dahulu senaman anda akan hilang dan haba yang menenangkan bermanfaat untuk membantu otot anda pulih. Jika air yang anda berenang adalah agak sejuk, sauna adalah cara yang ideal untuk memanaskan badan anda kerana ia membantu meningkatkan aliran darah.

Sauna Pertama

Jika anda lebih suka berenang selepas bersauna, anda pasti gembira mengetahui bahawa ini adalah pilihan yang boleh anda amalkan dengan selamat. Buku “Kesihatan Transkultural dan Penjagaan Sosial” mengatakan berenang selepas sauna boleh menenangkan, tetapi ia juga boleh menyegarkan, bergantung pada perbezaan suhu antara sauna dan kolam renang. Berenang selepas berpeluh di sauna panas akan menyejukkan anda dan menyedarkan anda.

Campurkannya

Selain itu, jika anda ingin menggabungkan berenang dengan sauna, ini adalah pilihan yang terbaik. Amalan tradisional Finland yang mengambil sauna termasuk masa berselang-seli di kolam renang dan sauna. Anda bermula dengan 10 minit di sauna, kemudian bermain kolam bukan untuk berenang pusingan secara agresif, tetapi untuk bergerak dalam air sejuk sehingga degupan jantung anda menjadi perlahan. Kemudian kembali ke sauna selama 10 minit lagi diikuti dengan sesi berenang ringan hingga sederhana. Anda boleh mengulangi urutan itu sekali lagi atau dilakukan selepas berenang kedua anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut anda boleh melayari Sauna Holm shopeeatau menghubungi kami di https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch