Manjakan Diri Anda dengan 7 Hari Spa DIY dan Rawatan Spa Di Rumah

Rawatan Spa di Rumah

 

  1. Sauna inframerah

 

Menggunakan sauna inframerah semasa hari spa anda di rumah adalah cara yang luar biasa untuk memanjakan diri anda. Terapi haba inframerah meresap jauh ke dalam kulit anda untuk membantu meredakan sakit otot, meningkatkan peredaran dan menyahtoksik kulit anda. Ini merupakan aktiviti pertama yang hebat dalam hari spa anda, kerana ia membantu meletakkan badan anda ke dalam mod relaksasi sepanjang hari. Proses detoksifikasi juga membantu membuka liang-liang, menjadikannya lebih mudah untuk kulit anda menyerap sebarang produk yang anda boleh gunakan semasa hari spa anda. Penggunaan sauna inframerah juga membantu mengurangkan tekanan dan menjejaskan sistem saraf autonomi untuk membantu meletakkan anda dalam keadaan rehat dan penghadaman untuk penyembuhan yang betul.

 

Anda juga boleh menggabungkan aromaterapi, kromoterapi, haloterapi dan terapi lampu merah untuk meningkatkan lagi hari spa di rumah anda. Jika anda menikmati yoga, lakukan sesi yoga panas pemulihan di sauna anda untuk meregangkan dan bermeditasi dan juga baik untuk melepaskan bebanan di kepala.

 

  1. Mandi

 

Memulakan dan mengakhiri hari spa anda dengan rasa bersih dan segar adalah cara terbaik. Bilas dengan mandi cepat dahulu, kemudian berehat sama ada dalam mandi air panas atau mandian untuk masuk ke mod relaksasi dengan bantuan sedikit termoterapi. Jika mandi, lakukan scrub badan pengelupasan dan sedikit aromaterapi dengan wap pancuran untuk membuat pengalaman yang benar-benar mewah. Dalam mandi, jadikan ia istimewa dengan buih atau bom mandi, dan nyalakan beberapa lilin semasa berendam. Ingatlah untuk melembapkan selepas mandi atau mandi untuk memastikan kulit anda sihat.

 

  1. Manjakan diri dengan Rawatan Spa

 

Anda tidak boleh menjalani hari spa di rumah tanpa rawatan spa! Bahagian ini boleh menjadi semudah atau kompleks seperti yang anda mahu, sama ada anda mahu membuat topeng muka DIY atau dengan berbelanja produk spa rumah yang mahal. Jika anda berada di landasan DIY, terdapat banyak rawatan untuk dipilih seperti topeng muka, lulur badan dan topeng rambut yang dibuat dengan bahan-bahan yang sihat dan semula jadi yang mungkin  sudah ada dalam pantri atau peti sejuk anda. Jika pergi membeli-belah untuk produk spa anda, item boleh terdiri daripada $2 topeng helaian hingga $400 serum.

 

  1. Topeng Rambut & Muka DIY

 

Satu tambahan yang sangat menyeronokkan untuk hari spa di rumah ialah mencipta topeng rambut dan topeng muka DIY anda sendiri. Terdapat banyak bahan yang boleh anda gunakan, dengan beberapa bahan mungkin sudah ada di dapur anda! Contohnya, pisang lecek boleh membantu menyumbangkan vitamin C dan kelembapan pada kulit dan rambut anda. Avokado juga mempunyai sifat pelembab untuk kedua-dua rambut dan kulit. Tambahkan beberapa putih telur ke dalam adunan untuk beberapa faedah keanjalan, dan maniskannya dengan sedikit madu untuk lebih kelembapan. Sebelum menggunakan sebahagian besar bahan pada kulit anda, uji sedikit untuk memastikan anda tidak mempunyai sebarang sensitiviti, dan basuh topeng DIY dengan teliti selepas itu.

 

× Welcome to Sauna Holm.