Rawatan Spa di rumah DIY

Rawatan Spa di Rumah

  1. Sauna inframerah

Pertama-tama, menggunakan sauna inframerah semasa hari rawatan spa di rumah adalah cara yang luar biasa untuk memanjakan diri anda. Justeru, terapi haba inframerah meresap jauh ke dalam kulit anda untuk membantu meredakan sakit otot, meningkatkan peredaran dan menyahtoksik kulit anda.

Penggunaan sauna inframerah juga membantu mengurangkan tekanan dan menjejaskan sistem saraf autonomi untuk membantu meletakkan anda dalam keadaan rehat dan penghadaman untuk penyembuhan yang betul.

2. Mandi

Selain itu, memulakan dan mengakhiri hari spa anda dengan rasa bersih dan segar adalah cara terbaik. Bilas dengan mandi cepat dahulu, kemudian berehat sama ada dalam mandi air panas atau mandian untuk masuk ke mod relaksasi dengan bantuan sedikit termoterapi. Kemudian, jika anda mandi lakukan scrub badan pengelupasan dan sedikit aromaterapi dengan wap pancuran untuk membuat pengalaman yang benar-benar mewah. Selain itu, anda juga boleh mandi ais seperti di Finland.

3. Manjakan diri dengan Rawatan Spa di rumah

Jika anda berada di landasan DIY, terdapat banyak rawatan untuk dipilih seperti topeng muka, lulur badan dan topeng rambut yang dibuat dengan bahan-bahan yang sihat dan semula jadi yang mungkin sudah ada dalam pantri atau peti sejuk anda. Oleh itu, anda boleh menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti timun, madu, beras, kunyit dan sebagainya.

4. Topeng Rambut & Muka DIY

Satu tambahan yang sangat menyeronokkan untuk rawatan spa di rumah anda ialah mencipta topeng rambut dan topeng muka DIY anda sendiri. Terdapat banyak bahan yang boleh anda gunakan, dengan beberapa bahan mungkin sudah ada di dapur anda. Contohnya, pisang lecek boleh membantu menyumbangkan vitamin C dan kelembapan pada kulit dan rambut anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut anda boleh melayari Sauna Holm shopee atau anda juga boleh menghubungi kami https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch