Menangani kebimbangan dengan sauna

Bagaimana anda dapat menangani kebimbangan dengan sauna? Beberapa kajian menunjukkan manfaat yang sangat baik dengan mandi sauna untuk tubuh badan kita. Ia menjadi popular sekarang kerana ia terbukti berkesan dalam merawat beberapa masalah kesihatan dan masalah psikologi. Sauna membantu mereka yang mengalami masalah bronkial, mengurangkan tekanan darah tinggi dan penyakit jantung, dan mempunyai kesan menenangkan dalam sistem saraf anda. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang bagaimana sauna dikatakan membantu dalam mengurangkan dan menangani tekanan atau kebimbangan.

Kesan Positif dalam Serotonin Anda

Serotonin adalah sel saraf kimia yang dihasilkan, juga dipanggil “hormon kebahagiaan”. Fungsinya adalah untuk menghantar isyarat antara sel. Ia juga mengawal perasaan, kebahagiaan, dan kebimbangan. Tahap serotonin yang rendah dalam otak boleh menyebabkan kemurungan, kebimbangan, dan juga kurang tidur. Tetapi dengan sesi sauna yang kerap, ia boleh dielakkan kerana bukan sahaja boleh menangani kebimbangan dengan sauna malah di sauna juga boleh meningkatkan pelepasan hormon kebahagiaan ini dalam peredaran darah.

Ia Meningkatkan Mood Anda

Sauna bermanfaat dalam aspek emosi. Dalam menyelidik sauna inframerah, ia menunjukkan bahawa ia menenangkan fikiran dan badan anda, sekali gus melegakan anda daripada tekanan. Satu kajian yang diterbitkan dalam “Terapi Pelengkap dalam Amalan Klinikal ” bertanyakan orang ramai tentang keadaan kebimbangan dan mood mereka selepas sesi sauna dan mengesahkan bahawa beberapa faktor berkaitan telah bertambah baik dengan pesat. Mereka adalah kekeliruan, keletihan, semangat, kebimbangan, kemurungan, kemurungan, permusuhan, dan kemarahan. Apabila badan anda bertindak balas terhadap haba sauna, ia menjadikan anda kurang menerima kesakitan, lebih berjaga-jaga dan memberikan anda perasaan gembira. Ia melegakan otot pada muka dan leher anda; otot-otot ini menjadi tegang selepas hari yang panjang. Menjadi santai selepas sesi sauna anda pasti akan meningkatkan mood anda.

Untuk info yang lebih lanjut anda boleh melayari Dr Sauna atau anda juga boleh menghubungi kami di https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch