Kebaikan Menggunakan Bilik Wap Selepas Bersenam

7 Kebaikan Menggunakan bilik wap selepas bersenam

Penggunaan Bilik Sauna yang Betul

Sauna atau bilik wap boleh didapati di banyak gim hari ini dengan banyak manfaat untuk sakit otot dan pemulihan. Tetapi untuk menikmati sepenuhnya banyak faedah bilik wap, mari kita mula-mula membincangkan cara menggunakan bilik wap.

Kekal terhidrat. Sebaiknya minum air sebelum memasuki bilik wap dan sediakannya untuk diteguk semasa waktu berehat di bilik wap anda.

1 | Detoksifikasi Kulit

Salah satu daripada banyak faedah bilik wap selepas bersenam ialah detoksifikasi kulit. Jika anda pernah ke spa, anda tahu bahawa salah satu bentuk rawatan muka yang paling popular melibatkan wap. Stim diketahui dapat membuka pori-pori anda dan melonggarkan sebarang kotoran yang mungkin tersumbat di dalamnya menjadikan bilik wap berguna untuk detoksifikasi kulit.

2 | Peredaran yang Lebih Baik

Terapi wap di sauna bukan sahaja untuk pemulihan otot tetapi juga untuk keseluruhan peredaran darah yang bertambah baik. Anda mungkin mengalami peredaran yang lemah jika anda perasan bahawa tangan dan kaki anda sentiasa sejuk, jika anda mengalami kekejangan otot, atau jika anda mengalami sakit otot secara umum.

3 | Bernafas Lebih Baik

Setiap senaman yang anda selesaikan memerlukan anda untuk bernafas. Kami telah bercakap secara meluas tentang kuasa nafas untuk mengelakkan kecederaan, dan memberikan rasa tenang dalam hidup anda. Tetapi, jika anda adalah salah seorang daripada kami yang menghidap asma, alahan, atau hidung tersumbat sekali-sekala, perkara ini boleh menghalang proses tersebut.

4 | Melegakan Sakit Otot

Apabila seseorang memikirkan penggunaan bilik wap atau sauna, mereka biasanya ingin menggunakannya untuk memulihkan otot yang sakit. Fikirkan bilik wap seperti selimut hangat yang bagus di atas otot anda yang sakit. Haba di dalam bilik wap akan membantu otot anda berehat, yang, seperti hari pemulihan dan regangan yang betul, akan membuat anda sembuh, dan bersedia untuk melakukan senaman lain dalam masa yang singkat.