Apakah faedah bilik wap?

Apakah faedah bilik wap?

Bilik wap ialah bilik yang dipanaskan yang digunakan oleh orang ramai untuk berehat dan melegakan beberapa keadaan perubatan. Mereka sering ditemui di gim atau spa. Bilik wap dicipta apabila penjana yang dipenuhi air mengepam wap ke dalam ruang tertutup supaya terdapat lembapan di udara apabila orang ramai duduk di dalamnya. Suhu di dalam bilik wap biasanya antara 110°F dan 114°F dengan tahap kelembapan 100 peratus. Antara faedah bilik wap adalah :

l. Memperbaiki peredaran

Duduk di dalam bilik wap telah terbukti mempunyai kesan yang baik terhadap sistem kardiovaskular, terutamanya pada orang yang lebih tua. Kajian A 2012 Sumber dipercayai mendapati bahawa haba lembap seperti yang terhasil dari bilik wap, boleh meningkatkan peredaran dengan melebarkan saluran darah atau kapilari kecil. Darah kemudiannya boleh mengalir dengan lebih mudah dan mengangkut oksigen ke seluruh badan.

2. Kesihatan kulit

Kedua-dua bilik wap dan sauna akan membuat seseorang berpeluh kerana haba peluh itu membuka pori-pori dan membantu membersihkan kulit luar.

Pemeluwapan hangat akan membantu membilas kotoran dan kulit mati dan telah digunakan dalam rawatan jerawat.

Walaubagaimanapun, toksin yang terperangkap di bawah kulit tidak dapat dibantu dengan melakukan wap atau sauna.

3. Membuka resdung

Haba dari bilik wap membuka membran mukus di sekeliling badan. Ini akan membuatkan seseorang bernafas lebih dalam dan mudah.

Bilik wap akan memecahkan kesesakan dalam sinus dan paru-paru dan oleh itu boleh digunakan untuk membantu merawat selsema, membuka sekatan sinus dan membantu pernafasan.

4. Melonggarkan Sendi

Bilik wap juga bagus digunakan sebelum melakukan aktiviti sukan atau sebelum melakukan senaman kerana ia dapat membantu melonggarkan sendi dan meningkatkan fleksibiliti.

Untuk maklumat yang lebih lanjut anda boleh melayari Dr Sauna