Sauna: Tekanan Hilang, Tidur Berkualiti

1. Menghilangkan tekanan

Orang Rom sedar awal bahawa suasana sosial sauna bersama dengan faedah wap bermakna sauna adalah tempat yang sesuai untuk menghilangkan tekanan dan berehat. Melegakan tekanan masih menjadi salah satu sebab yang paling kerap disebut untuk melawat sauna, dengan tekanan tambahan dalam kehidupan moden memberikan lebih banyak alasan untuk melawat.

Melegakan tekanan hanyalah sebahagian daripada kesan keseluruhan yang lebih besar yang boleh dibawa oleh kelonggaran sauna- apabila badan anda berada dalam keadaan yang lebih santai, anda akan mendapati ia adalah tempat yang lebih baik untuk meraih faedah kesihatan, meningkatkan sistem imun anda dan membantu latihan fizikal.

2. Memperbaiki tidur

Faedah menghilangkan tekanan sauna boleh membantu apabila ia datang untuk mendorong tidur yang lebih nyenyak; sebagai tambahan kepada ketenangan yang datang secara semula jadi daripada wap, segala-galanya tentang pengalaman sauna sesuai untuk tidur malam yang nyenyak. Kerana sifat sauna, sangat sukar untuk melakukan apa-apa selain daripada duduk dan berehat- kebanyakan telefon bimbit atau buku tidak akan tahan sauna, jadi nikmati haba sepenuhnya!

Bagi kebanyakan orang adalah perkara biasa untuk berasa letih selepas keluar dari sauna, tetapi kebanyakan orang mengaitkannya dengan keletihan yang berkaitan dengan haba. Ini sebahagiannya benar, tetapi walaupun anda duduk diam, badan anda bekerja keras dalam cuaca panas, secara semula jadi menjadikan anda kurang bertenaga. Itulah sebabnya sauna pada waktu siang selalunya hanya tiket untuk tidur malam yang nyenyak.