Apakah Keburukan Berpeluh Banyak?

Apakah Keburukan Berpeluh Banyak?

Terdapat beberapa keburukan berpeluh banyak. Berpeluh berlaku apabila kelenjar peluh badan anda mengeluarkan cecair masin. Titik berpeluh yang biasa termasuk tangan, kaki dan ketiak anda. Berpeluh membantu mengekalkan badan anda sejuk, termasuk apabila anda menjadi panas semasa bersenam atau semasa bersukan. Walau bagaimanapun, peluh yang berlebihan juga boleh menandakan masalah kesihatan yang lebih serius, jadi jika anda berasa bimbang tentang jumlah peluh anda, berjumpa doktor.

1. Salahkan Kelenjar Anda
Wanita cenderung mempunyai lebih banyak kelenjar peluh berbanding lelaki, tetapi kelenjar peluh lelaki lebih aktif. Seseorang boleh mempunyai antara 2 juta dan 4 juta kelenjar peluh; ini biasanya menjadi aktif sekitar permulaan akil baligh. Anda mungkin perasan bahawa anda berpeluh dengan ketara lebih atau kurang daripada orang lain yang mengambil bahagian dalam sukan yang sama di sekeliling anda.

2. Sukan dan Cuaca
Gen anda mungkin bukan satu-satunya penjelasan untuk anda berpeluh Ini kerana, berpeluh dikaitkan dengan sistem saraf automatik anda, jumlah peluh anda tidak berada dalam kawalan sedar anda. Jika anda bermain sukan di luar, suhu tinggi boleh meningkatkan peluh anda apabila badan anda cuba menyejukkan dirinya.

3. Faktor Lain
Berpeluh juga dikaitkan dengan emosi tertentu, seperti kebimbangan atau tekanan. Anda mungkin mendapati diri anda lebih berpeluh sebelum perlawanan bola sepak besar, atau apabila anda mengambil gambar penting semasa bermain bola keranjang. Berpakaian yang tidak sesuai untuk sukan anda juga boleh menjelaskan terlalu banyak berpeluh.

4. Apabila Ia Serius
Lazimnya, berpeluh semasa anda bermain sukan tidak sepatutnya menjadi penunjuk bahawa ada sesuatu yang salah. Jika berpeluh anda disertai dengan gejala lain, seperti sakit dada, demam atau degupan jantung yang cepat. Berpeluh lebat boleh menandakan keletihan haba. Untuk info yang lebih lanjut anda boleh layari Dr Sauna atau anda boleh menghubungi https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch