Categories
Uncategorized

Tabiat Pelik Sauna di Finland

Tabiat pelik sauna di Finland

Ini mungkin menjelaskan bahawa terdapat hampir 3 juta sauna di Finland purata satu biji sauna bagi setiap isi rumah. Perjalanan ke suana adalah tradisi lama Finland yang sudah bertahun lamanya, mereka telah melahirkan banyak adat yang mungkin kelihatan pelik kepada orang luar. Berikut adalah beberapa tabiat pelik sauna di Finland.

Memasak sosej

Orang Finland menyukai sosej panggang mereka dan sebelum barbeku popular, satu kaedah memasak adalah dengan menggantungnya di atas dapur sauna pada rantai. Amalan ‘sosej sauna’ kadang-kadang masih digunakan sehingga ke hari ini. Ini kerana haba dari dapur sauna kononnya dapat memasak makanan dengan sempurna.

Pukulan dahan birch

 Oleh itu, amalan ini sebenarnya adalah amalan biasa untuk menggunakan dahan birch lembut untuk mengalahkan kulit anda (atau orang lain) di sauna. Ia mungkin terdengar pelik, tetapi pukulan itu dipercayai dapat meningkatkan peredaran dan sebagai bonus bagi membantu melegakan gigitan nyamuk.

Melahirkan Anak

Sehingga hospital menyedari kepentingan pensterilan, hampir semua ibu di Finland melahirkan anak di sauna dan kemudian tinggal di sana untuk proses pemulihan. Ini kerana sauna di Finland adalah tempat paling bersih dan paling steril. Masih terdapat beberapa orang Finland yang masih mengekalkan tabiat ini di mana melahirkan di sauna.

4. Menuang bir ke atas arang sauna

Bir dan sauna berjalan seiring di Finland, dan satu tabiat yang agak kasar ialah menuangkan bir ke atas arang sauna sebagai ganti air. Selaim itu, ingin mengisi ruang dengan bau bir.

5. Bergolek dalam salji

Kebiasaanya, kita boleh melakukannya dengan mandi air sejuk atau berenang di tasik. Ketika musim sejuk, sesetengah orang Finland memilih untuk menyejukkan diri dengan berguling di dalam salji atau bahkan berenang di dalam lubang yang digali ke dalam tasik beku.

Untuk mengetahui lebih lanjut anda boleh melayari Sauna Holm  shopee atau anda juga boleh menguhubungi kami di https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch

Categories
Blog

Rawatan Spa di rumah DIY

Rawatan Spa di Rumah

  1. Sauna inframerah

Pertama-tama, menggunakan sauna inframerah semasa hari rawatan spa di rumah adalah cara yang luar biasa untuk memanjakan diri anda. Justeru, terapi haba inframerah meresap jauh ke dalam kulit anda untuk membantu meredakan sakit otot, meningkatkan peredaran dan menyahtoksik kulit anda.

Penggunaan sauna inframerah juga membantu mengurangkan tekanan dan menjejaskan sistem saraf autonomi untuk membantu meletakkan anda dalam keadaan rehat dan penghadaman untuk penyembuhan yang betul.

2. Mandi

Selain itu, memulakan dan mengakhiri hari spa anda dengan rasa bersih dan segar adalah cara terbaik. Bilas dengan mandi cepat dahulu, kemudian berehat sama ada dalam mandi air panas atau mandian untuk masuk ke mod relaksasi dengan bantuan sedikit termoterapi. Kemudian, jika anda mandi lakukan scrub badan pengelupasan dan sedikit aromaterapi dengan wap pancuran untuk membuat pengalaman yang benar-benar mewah. Selain itu, anda juga boleh mandi ais seperti di Finland.

3. Manjakan diri dengan Rawatan Spa di rumah

Jika anda berada di landasan DIY, terdapat banyak rawatan untuk dipilih seperti topeng muka, lulur badan dan topeng rambut yang dibuat dengan bahan-bahan yang sihat dan semula jadi yang mungkin sudah ada dalam pantri atau peti sejuk anda. Oleh itu, anda boleh menggunakan bahan-bahan semulajadi seperti timun, madu, beras, kunyit dan sebagainya.

4. Topeng Rambut & Muka DIY

Satu tambahan yang sangat menyeronokkan untuk rawatan spa di rumah anda ialah mencipta topeng rambut dan topeng muka DIY anda sendiri. Terdapat banyak bahan yang boleh anda gunakan, dengan beberapa bahan mungkin sudah ada di dapur anda. Contohnya, pisang lecek boleh membantu menyumbangkan vitamin C dan kelembapan pada kulit dan rambut anda.

Untuk mengetahui lebih lanjut anda boleh melayari Sauna Holm shopee atau anda juga boleh menghubungi kami https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch

Categories
Blog

10 Faedah Kesihatan Klinikal Sauna Terbukti

10 Faedah Kesihatan Klinikal Sauna Terbukti

1. Supercas kuasa sel anda.

Pada awalnya, Haba telah terbukti memberi kesan positif kepada mitokondria anda, ‘bateri’ yang menjanakan sel anda, membantu badan anda secara semula jadi menghasilkan lebih banyak tenaga dan kekal cergas.

2. Melambatkan proses penuaan anda.

Selain itu, Penjanaan semula sel bermakna anda melambatkan proses penuaan. Oleh itu, jika anda tidak begitu yakin lihat kajian 20 tahun di mana terdapat lelaki di Finland yang menghubungkan dua hingga tiga sesi sauna setiap minggu dengan penurunan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular sebanyak 23%.

3. Menyahtoksik logam berat dan bahan kimia.

Kemudian, pendedahan setiap hari kepada logam berat yang berpotensi toksik melalui pelbagai sumber walaupun orang yang paling mementingkan kesihatan masih mempunyai toksin dalam badan. Mandi sauna yang kerap membantu membuang toksin seperti arsenik, kadmium, plumbum, dan merkuri.

4. Buat hati anda gembira dan sihat.

Kajian 2018 mendapati bahawa mandi sauna empat hingga tujuh kali seminggu mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular sebanyak 58%.

5. Mengurangkan tekanan darah.

Haba sauna membantu meluaskan saluran darah dan meningkatkan peredaran, yang mengurangkan tekanan darah.

6. Optimumkan prestasi olahraga.

Penambahbaikan aliran darah daripada penyaman hipertermik (pendingin haba) menghantar lebih banyak darah ke jantung, yang membawa kepada peningkatan dalam jumlah plasma dan sel darah merah. Proses itu menyampaikan lebih banyak oksigen ke seluruh badan, meningkatkan prestasi sukan.

7. Meningkatkan fungsi otot dan pemulihan.

Apabila lebih banyak aliran darah dan oksigen dihantar ke seluruh badan, saiz otot bertambah dan kerosakan otot berkurangan. Satu kajian menunjukkan bahawa dua, satu jam sesi sauna selama tujuh hari berturut-turut meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan manusia (HGH) sebanyak dua hingga lima kali ganda.

8. Penurunan berat bahan api.

Penggunaan sauna yang kerap ditunjukkan untuk mengawal selera makan, meningkatkan metabolisme, dan meningkatkan penggunaan oksigen, membantu mengurangkan berat badan bersama-sama dengan pengurangan lemak badan.

9. Meningkatkan fungsi otak.

Faktor neurotropik yang berasal dari otak, atau BDNF meningkat dengan penggunaan sauna yang kerap, mengaktifkan pertumbuhan sel otak baru, mengekalkan sel sedia ada dengan lebih baik, dan meningkatkan neuroplastisitas, proses otak untuk membentuk sambungan saraf baharu.

10. Menyalakan sistem imun anda.

Sementara itu, pendedahan haba daripada penggunaan sauna meningkatkan protein kejutan haba, merangsang sel yang membentangkan antigen, bersama-sama dengan membebaskan sitokin, sekali gus merangsang sistem imun semula jadi badan.

Untuk mengetahui lebih lanjut anda boleh melayari Sauna Holm shopee atau anda boleh menghubungi kami https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch

 

Categories
Blog

Fakta menarik Sauna di Finland

Fakta menarik tentang Sauna di Finland

Terdapat beberapa fakta menarik tentang sauna. Selain daripada beberapa manfaat kesihatan, sauna juga boleh menyeronokkan. Berikut adalah beberapa fakta menarik yang akan membuatkan anda menaikkan kening anda.

Walaupun sauna telah wujud dalam budaya lain juga, ia adalah di Finland bahawa mereka telah diterima dalam budaya kebangsaan. Pada masa lalu, apabila air panas tidak tersedia, sauna dianggap satu-satunya tempat untuk mencuci semasa musim sejuk. Justeru, ada yang dilahirkan di dalam sauna kerana ia adalah satu-satunya tempat steril yang mempunyai air panas.

Oleh hal yang demikian, sauna tradisional boleh dilihat di mana-mana di Finland, daripada syarikat besar sehinggalah kepada institusi negara. Malah presiden dan perdana menteri mempunyai sauna rasmi. Laporan telah menunjukkan bahawa terdapat dua juta sauna untuk 5.3 juta penduduk.

Sauna tradisional dipanaskan oleh kayu. Kayu dibakar di dalam dapur yang boleh dengan atau tanpa cerobong. Sauna asap (yang terakhir) adalah reka bentuk sauna asal dan oleh ramai, ia adalah yang terbaik. Sebaik sahaja kayu terbakar, pintu ditutup untuk mengekalkan suhu yang betul. Walaupun kebanyakan asap telah hilang, aroma asap kayu masih dapat dirasai.

Bakul batu boleh didapati di setiap sauna tradisional. Ia berfungsi untuk meningkatkan kelembapan di dalam sauna dengan membuang air ke atas batu panas.

Sebelum masuk ke dalam sauna, anda harus menanggalkan semua pakaian anda (tiada apa yang perlu dimalukan) dan juga mandi (ia adalah perkara yang sopan untuk dilakukan). Anda boleh tinggal di dalam sauna selagi anda rasa selesa, dan kembali ke sauna seberapa banyak kali anda mahu.

Untuk mengetahui lebih lanjut, anda boleh melayari Sauna Holm shopeeatau anda juga boleh menghubungi kami di https://www.saunaholm.com.my/get-in-touch

× Enquire Now