Categories
Uncategorized

Tabiat Pelik Sauna di Finland

Jika ada satu perkara yang boleh digunakan untuk meringkaskan tradisi orang Finland, sudah tentu tentang budaya sauna mereka. Di Finland, melawat sauna bukan sahaja dianggap baik untuk kulit dan untuk bersantai, ia juga merupakan aktiviti yang boleh mengeratkan ikatan tradisional. Ini mungkin menjelaskan bahawa terdapat hampir 3 juta sauna di Finland – purata satu biji sauna bagi setiap isi rumah. Perjalanan ke suana adalah tradisi lama Finland yang sudah bertahun lamanya, mereka telah melahirkan banyak adat yang mungkin kelihatan pelik kepada orang luar. Berikut adalah beberapa tradisi atau tabiat pelik sauna bagi orang Finland.

Memasak sosej

Orang Finland menyukai sosej panggang mereka dan sebelum barbeku popular, satu kaedah memasak adalah dengan menggantungnya di atas dapur sauna pada rantai. Amalan ‘sosej sauna’ kadang-kadang masih digunakan sehingga ke hari ini. Ini kerana haba dari dapur sauna kononnya dapat memasak makanan dengan sempurna.

Pukulan dahan birch

Anda mungkin tidak sangka melihat dahan berdaun nipis dari pokok birch adalah antara peralatan sauna yang dijual di kedai. Nah, ini sebenarnya adalah amalan biasa untuk menggunakan dahan birch lembut untuk mengalahkan kulit anda (atau orang lain) di sauna. Ia mungkin terdengar pelik, tetapi pukulan itu dipercayai dapat meningkatkan peredaran dan sebagai bonus bagi membantu melegakan gigitan nyamuk.

Melahirkan Anak

Sebelum teknologi moden terdapat banyak kegunaan sauna selain daripada mandi, itulah sebabnya ia kadang-kadang disebut sebagai ‘farmasi orang miskin’. Sehingga hospital menyedari kepentingan pensterilan, hampir semua ibu di Finland melahirkan anak di sauna dan kemudian tinggal di sana untuk proses pemulihan. Ini kerana sauna di Finland adalah tempat paling bersih dan paling steril. Masih terdapat beberapa orang Finland yang masih mengekalkan tabiat ini di mana melahirkan di sauna.

Menuang bir ke atas arang sauna

Bir dan sauna berjalan seiring di Finland, dan satu tabiat yang agak kasar ialah menuangkan bir ke atas arang sauna sebagai ganti air. Selaim itu, ingin mengisi ruang dengan bau bir.

Bergolek dalam salji

Adalah penting untuk menyejukkan badan selepas sauna bagi mengembalikannya ke suhu normal. Kebiasaanya, kita boleh melakukannya dengan mandi air sejuk atau berenang di tasik. Ketika musim sejuk, sesetengah orang Finland memilih untuk menyejukkan diri dengan berguling di dalam salji atau bahkan berenang di dalam lubang yang digali ke dalam tasik beku. Walau bagaimanapun, perlu berhati-hati bahawa perubahan suhu yang mendadak ini boleh menyebabkan kejutan besar kepada sistem tubuh badan, jadi sebaiknya elakkan untuk mencuba tabiat ini bagi mereka yang tidak biasa dengannya.

Categories
Blog

Manjakan Diri Anda dengan 7 Hari Spa DIY dan Rawatan Spa Di Rumah

Rawatan Spa di Rumah

 

  1. Sauna inframerah

 

Menggunakan sauna inframerah semasa hari spa anda di rumah adalah cara yang luar biasa untuk memanjakan diri anda. Terapi haba inframerah meresap jauh ke dalam kulit anda untuk membantu meredakan sakit otot, meningkatkan peredaran dan menyahtoksik kulit anda. Ini merupakan aktiviti pertama yang hebat dalam hari spa anda, kerana ia membantu meletakkan badan anda ke dalam mod relaksasi sepanjang hari. Proses detoksifikasi juga membantu membuka liang-liang, menjadikannya lebih mudah untuk kulit anda menyerap sebarang produk yang anda boleh gunakan semasa hari spa anda. Penggunaan sauna inframerah juga membantu mengurangkan tekanan dan menjejaskan sistem saraf autonomi untuk membantu meletakkan anda dalam keadaan rehat dan penghadaman untuk penyembuhan yang betul.

 

Anda juga boleh menggabungkan aromaterapi, kromoterapi, haloterapi dan terapi lampu merah untuk meningkatkan lagi hari spa di rumah anda. Jika anda menikmati yoga, lakukan sesi yoga panas pemulihan di sauna anda untuk meregangkan dan bermeditasi dan juga baik untuk melepaskan bebanan di kepala.

 

  1. Mandi

 

Memulakan dan mengakhiri hari spa anda dengan rasa bersih dan segar adalah cara terbaik. Bilas dengan mandi cepat dahulu, kemudian berehat sama ada dalam mandi air panas atau mandian untuk masuk ke mod relaksasi dengan bantuan sedikit termoterapi. Jika mandi, lakukan scrub badan pengelupasan dan sedikit aromaterapi dengan wap pancuran untuk membuat pengalaman yang benar-benar mewah. Dalam mandi, jadikan ia istimewa dengan buih atau bom mandi, dan nyalakan beberapa lilin semasa berendam. Ingatlah untuk melembapkan selepas mandi atau mandi untuk memastikan kulit anda sihat.

 

  1. Manjakan diri dengan Rawatan Spa

 

Anda tidak boleh menjalani hari spa di rumah tanpa rawatan spa! Bahagian ini boleh menjadi semudah atau kompleks seperti yang anda mahu, sama ada anda mahu membuat topeng muka DIY atau dengan berbelanja produk spa rumah yang mahal. Jika anda berada di landasan DIY, terdapat banyak rawatan untuk dipilih seperti topeng muka, lulur badan dan topeng rambut yang dibuat dengan bahan-bahan yang sihat dan semula jadi yang mungkin  sudah ada dalam pantri atau peti sejuk anda. Jika pergi membeli-belah untuk produk spa anda, item boleh terdiri daripada $2 topeng helaian hingga $400 serum.

 

  1. Topeng Rambut & Muka DIY

 

Satu tambahan yang sangat menyeronokkan untuk hari spa di rumah ialah mencipta topeng rambut dan topeng muka DIY anda sendiri. Terdapat banyak bahan yang boleh anda gunakan, dengan beberapa bahan mungkin sudah ada di dapur anda! Contohnya, pisang lecek boleh membantu menyumbangkan vitamin C dan kelembapan pada kulit dan rambut anda. Avokado juga mempunyai sifat pelembab untuk kedua-dua rambut dan kulit. Tambahkan beberapa putih telur ke dalam adunan untuk beberapa faedah keanjalan, dan maniskannya dengan sedikit madu untuk lebih kelembapan. Sebelum menggunakan sebahagian besar bahan pada kulit anda, uji sedikit untuk memastikan anda tidak mempunyai sebarang sensitiviti, dan basuh topeng DIY dengan teliti selepas itu.

 

Categories
Blog

Sains Sauna : 10 Faedah Kesihatan Klinikal Terbukti

1. Supercas kuasa sel anda. Haba telah terbukti memberi kesan positif kepada mitokondria anda, ‘bateri’ yang menjanakan sel anda, membantu badan anda secara semula jadi menghasilkan lebih banyak tenaga dan kekal cergas.

 

2. Melambatkan proses penuaan anda. Penjanaan semula sel bermakna anda melambatkan proses penuaan. Dan jika anda tidak begitu yakin, lihat kajian 20 tahun lelaki Finland yang menghubungkan dua hingga tiga sesi sauna setiap minggu dengan penurunan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular sebanyak 23%.

 

3. Menyahtoksik logam berat dan bahan kimia. Pendedahan setiap hari kepada logam berat yang berpotensi toksik melalui pelbagai sumber bermakna walaupun orang yang paling mementingkan kesihatan masih mempunyai toksin dalam badan. Mandi sauna yang kerap membantu membuang toksin seperti arsenik, kadmium, plumbum, dan merkuri.

 

4. Buat hati anda gembira dan sihat. Kajian 2018 mendapati bahawa mandi sauna empat hingga tujuh kali seminggu mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular sebanyak 58%.

 

5. Mengurangkan tekanan darah. Haba sauna membantu meluaskan saluran darah dan meningkatkan peredaran, yang mengurangkan tekanan darah.

 

6. Optimumkan prestasi olahraga. Penambahbaikan aliran darah daripada penyaman hipertermik (pendingin haba) menghantar lebih banyak darah ke jantung, yang membawa kepada peningkatan dalam jumlah plasma dan sel darah merah. Proses itu menyampaikan lebih banyak oksigen ke seluruh badan, meningkatkan prestasi sukan.

 

7. Meningkatkan fungsi otot dan pemulihan. Apabila lebih banyak aliran darah dan oksigen dihantar ke seluruh badan, saiz otot bertambah dan kerosakan otot berkurangan. Satu kajian menunjukkan bahawa dua, satu jam sesi sauna selama tujuh hari berturut-turut meningkatkan pengeluaran hormon pertumbuhan manusia (HGH) sebanyak dua hingga lima kali ganda.

 

8. Penurunan berat bahan api. Penggunaan sauna yang kerap ditunjukkan untuk mengawal selera makan, meningkatkan metabolisme, dan meningkatkan penggunaan oksigen, membantu mengurangkan berat badan bersama-sama dengan pengurangan lemak badan.

 

9. Meningkatkan fungsi otak. Faktor neurotropik yang berasal dari otak, atau BDNF meningkat dengan penggunaan sauna yang kerap, mengaktifkan pertumbuhan sel otak baru, mengekalkan sel sedia ada dengan lebih baik, dan meningkatkan neuroplastisitas, proses otak untuk membentuk sambungan saraf baharu.

 

10. Menyalakan sistem imun anda. Pendedahan haba daripada penggunaan sauna meningkatkan protein kejutan haba, merangsang sel yang membentangkan antigen, bersama-sama dengan membebaskan sitokin, sekali gus merangsang sistem imun semula jadi badan.

 

Categories
Blog

Fakta menarik tentang Sauna

Selain daripada beberapa manfaat kesihatan, sauna juga boleh menyeronokkan. Berikut adalah beberapa fakta menarik yang akan membuatkan anda menaikkan kening anda.

Walaupun sauna telah wujud dalam budaya lain juga, ia adalah di Finland bahawa mereka telah diterima dalam budaya kebangsaan. Pada masa lalu, apabila air panas tidak tersedia, sauna dianggap satu-satunya tempat untuk mencuci semasa musim sejuk. Malah ada yang dilahirkan di dalam sauna, kerana ia adalah satu-satunya tempat steril yang mempunyai air panas.

Di Finland, sauna tradisional boleh dilihat di mana-mana, daripada syarikat besar sehinggalah kepada institusi negara. Malah presiden dan perdana menteri mempunyai sauna rasmi. Laporan telah menunjukkan bahawa terdapat dua juta sauna untuk 5.3 juta penduduk.

Sauna tradisional dipanaskan oleh kayu. Kayu dibakar di dalam dapur yang boleh dengan atau tanpa cerobong. Sauna asap (yang terakhir) adalah reka bentuk sauna asal dan oleh ramai, ia adalah yang terbaik. Sebaik sahaja kayu terbakar, pintu ditutup untuk mengekalkan suhu yang betul. Walaupun kebanyakan asap telah hilang, aroma asap kayu masih dapat dirasai.

Bakul batu boleh didapati di setiap sauna tradisional. Ia berfungsi untuk meningkatkan kelembapan di dalam sauna dengan membuang air ke atas batu panas.

Sebelum masuk ke dalam sauna, anda harus menanggalkan semua pakaian anda (tiada apa yang perlu dimalukan) dan juga mandi (ia adalah perkara yang sopan untuk dilakukan). Anda boleh tinggal di dalam sauna selagi anda rasa selesa, dan kembali ke sauna seberapa banyak kali anda mahu.

× Welcome to Sauna Holm.