Categories
Uncategorized

Tabiat Pelik Sauna di Finland

Jika ada satu perkara yang boleh digunakan untuk meringkaskan tradisi orang Finland, sudah tentu tentang budaya sauna mereka. Di Finland, melawat sauna bukan sahaja dianggap baik untuk kulit dan untuk bersantai, ia juga merupakan aktiviti yang boleh mengeratkan ikatan tradisional. Ini mungkin menjelaskan bahawa terdapat hampir 3 juta sauna di Finland – purata satu biji sauna bagi setiap isi rumah. Perjalanan ke suana adalah tradisi lama Finland yang sudah bertahun lamanya, mereka telah melahirkan banyak adat yang mungkin kelihatan pelik kepada orang luar. Berikut adalah beberapa tradisi atau tabiat pelik sauna bagi orang Finland.

Memasak sosej

Orang Finland menyukai sosej panggang mereka dan sebelum barbeku popular, satu kaedah memasak adalah dengan menggantungnya di atas dapur sauna pada rantai. Amalan ‘sosej sauna’ kadang-kadang masih digunakan sehingga ke hari ini. Ini kerana haba dari dapur sauna kononnya dapat memasak makanan dengan sempurna.

Pukulan dahan birch

Anda mungkin tidak sangka melihat dahan berdaun nipis dari pokok birch adalah antara peralatan sauna yang dijual di kedai. Nah, ini sebenarnya adalah amalan biasa untuk menggunakan dahan birch lembut untuk mengalahkan kulit anda (atau orang lain) di sauna. Ia mungkin terdengar pelik, tetapi pukulan itu dipercayai dapat meningkatkan peredaran dan sebagai bonus bagi membantu melegakan gigitan nyamuk.

Melahirkan Anak

Sebelum teknologi moden terdapat banyak kegunaan sauna selain daripada mandi, itulah sebabnya ia kadang-kadang disebut sebagai ‘farmasi orang miskin’. Sehingga hospital menyedari kepentingan pensterilan, hampir semua ibu di Finland melahirkan anak di sauna dan kemudian tinggal di sana untuk proses pemulihan. Ini kerana sauna di Finland adalah tempat paling bersih dan paling steril. Masih terdapat beberapa orang Finland yang masih mengekalkan tabiat ini di mana melahirkan di sauna.

Menuang bir ke atas arang sauna

Bir dan sauna berjalan seiring di Finland, dan satu tabiat yang agak kasar ialah menuangkan bir ke atas arang sauna sebagai ganti air. Selaim itu, ingin mengisi ruang dengan bau bir.

Bergolek dalam salji

Adalah penting untuk menyejukkan badan selepas sauna bagi mengembalikannya ke suhu normal. Kebiasaanya, kita boleh melakukannya dengan mandi air sejuk atau berenang di tasik. Ketika musim sejuk, sesetengah orang Finland memilih untuk menyejukkan diri dengan berguling di dalam salji atau bahkan berenang di dalam lubang yang digali ke dalam tasik beku. Walau bagaimanapun, perlu berhati-hati bahawa perubahan suhu yang mendadak ini boleh menyebabkan kejutan besar kepada sistem tubuh badan, jadi sebaiknya elakkan untuk mencuba tabiat ini bagi mereka yang tidak biasa dengannya.

× Welcome to Sauna Holm.